Kapellimestarit

Kapellimestari 2022 alkaen, viuluvirtuoosi Kasmir Uusitupa

Viulunsoiton kolmevuotiaana aloittaneen Kasmir Uusituvan opintopolku on kulkenut Itä-Helsingin Musiikkiopiston ja Sibelius-Akatemian nuoriso-osaston kautta ammattiopintoihin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan, Pariisin Konservatorioon ja Sveitsin kansainväliseen Menuhin-akatemiaan, tärkeimpinä opettajinaan Kaija Saarikettu, Lauri Untamala, Olivier Charlier, Oleg Kaskiv ja Maxim Vengerov. Uusituvan muusikkotaustaan kuuluu runsas annos kansanmusiikkia, johon hän kasvoi perheensä kanssa musisoidessa. Kiinnostus eri genreihin ja improvisaatioon on pysynyt tärkeänä osana hänen muusikkouttaan.

Kovassa nousussa olevien solisti- ja kamarimusiikkitehtäviensä ohella hän vierailee suomen johtavissa orkestereissa konserttimestarina, ja on Helsingin Juniorijousten kapellimestari. Uusitupa on täydentänyt musiikinopintojaan Jorma Panula -akatemiassa ja syksystä 2023 Sakari Oramon kapellimestariluokalla Sibelius-Akatemiassa. Kokonaisvaltainen lähestymistapa musiikin tekemiseen ja opiskeluun on vakiinnuttanut Uusituvan aseman yhtenä maamme monipuolisimmista uuden sukupolven muusikoista.

Perustajat Csaba ja Géza Szilvay

Helsingin Juniorijousten perustaja-kapellimestarit ovat maailmankuulut musiikkipedagogit Csaba ja Géza Szilvay.

Csaba Szilvay on syntynyt Budapestissa. Hän opiskeli sellonsoittoa Béla Bartók -konservatoriossa ja Budapestin musiikkiakatemiassa professori Antal Frissin oppilaana. Suoritettuaan sellotaiteilijan diplomin Budapestissa v. 1970 hän opiskeli myös Sibelius-Akatemiassa professori Erkki Raution johdolla. Oltuaan ensin 1971 – 76 sellonsoiton lehtorina Jyväskylän konservatoriossa Csaba Szilvay on toiminut sellonsoiton lehtorina Itä-Helsingin Musiikkiopistossa vuodesta 1976 lähtien ja opettanut vuodesta 1978 lähtien myös Sibelius-Akatemiassa.

Géza Szilvay on syntynyt Budapestissa. Hän opiskeli viulunsoittoa Béla Bartók -konservatoriossa sekä viulupedagogiikkaa Budapestin musiikkiakatemiassa, jossa hän suoritti diplomin v. 1966. Hän opiskeli myös valtio- ja oikeustiedettä ELTE:n yliopistossa Budapestissa ja väitteli tohtoriksi v. 1970. Géza Szilvay on opettanut viulunsoittoa Itä-Helsingin Musiikkiopistossa vuodesta 1971 lähtien ja toiminut vuodesta 1978 lähtien opettajana myös Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 1984 hänet nimitettiin Itä-Helsingin Musiikkiopiston rehtoriksi. Vuonna 2009 Tasavallan Presidentti myönsi Géza Szilvaylle professorin arvonimen.

Szilvayn veljekset ovat saavuttaneet kansainvälistä arvostusta sekä jousipedagogeina että lapsi- ja nuoriso-orkestereiden johtajina ja kehittäjinä. Tunnustuksena nuorisokulttuurin hyväksi tekemästään työstä heille on myönnetty Suomen Leijonan Ritarikunnan kunniamerkki 1981, Suomen Valtion kulttuuripalkinto 1983, Unkarin valtion kunniamerkki 1990, Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto 1995, Pro Musica -palkinto 1999, Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry:n Aksentti-palkinto 2005 ja Kansainvälinen Kodály-palkinto 2007. Csaba ja Géza Szilvay siirtyivät eläkkeelle vuonna 2010.

Kapellimestari 2011-2022, viulutaiteilija Jukka Rantamäki

Jukka Rantamäki aloitti viuluopintonsa Géza Szilvayn johdolla ja jatkoi Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Jouko Ignatius, Kaija Saarikettu ja Alexander Vinnitsky. Rantamäki soitti lapsuutensa Helsingin Juniorjousten konserttimestarina ja on ollut Tapiola Sinfoniettan II konserttimestari orkesterin perustamisesta 1987 lähtien. Hän on myös Avanti!n vakituinen viulisti.

Jukka Rantamäki on toiminut Tapiola Sinfoniettan ja Avanti!n lisäksi aktiivisesti viulistina ja konserttimestarina mm. Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa, Helsingin Festivaaliorkesterissa, perustamassaan Helsingin Oratorio-orkesterissa ja vielä barokkiviulistinakin.

Orkesterisoittamisen ohella Rantamäki on paneutunut orkesterin johtamiseen ja kouluttamiseen niin ammattilaiskokoonpanojen kuin nuoriso- ja opiskelijaorkestereidenkin kanssa esim. EMOssa, Metropoliassa, Tapiola Sinfoniettassa ja Avanti!ssa. Orkesterityöskentelyn lisäksi kamarimusiikki on lähellä hänen sydäntään etenkin Rantamäki-kvartetin muodossa sekä lapsille ja nuorille suunnatussa musiikkikasvatustoiminnassa.

Kapellimestari 2010-2011, Helsingin Lapsijousten ja Viikariorkesterin johtaja 2010-2013, diplomialttoviulisti Pirkko Simojoki aloitti viulunsoiton 5‐vuotiaana Géza Szilvayn johdolla. 14‐vuotiaana hän vaihtoi alttoviuluun ja jatkoi opintojaan Sibelius‐akatemiassa suorittaen alttoviulunsoiton diplomitutkinnon vuonna 1996 erinomaisin arvosanoin. Hän täydensi opintojaan Tel Avivin Rubin‐akatemiassa. Hänen pitkäaikaisimpia ja tärkeimpiä alttoviulunsoiton opettajiaan ovat olleet Matti Hirvikangas ja Yuri Gandelsman. Vuodesta 1993 vuoteen 2002 Simojoki soitti Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, ensin tuttisoittajana ja sitten varaäänenjohtajana.

Vuodesta 2001 Simojoki on toiminut Itä‐Helsingin musiikkiopiston alttoviulunsoiton lehtorina ja opettaa lisäksi Sibelius‐akatemiassa alttoviulunsoittoa ja pedagogiikkaa. Hän pitää säännöllisesti opettajien jatkokoulutus‐ ja mestarikursseja Suomessa ja ulkomailla. Hän on kouluttanut Helsingin Lapsi‐ ja Juniorijousia yhdessä Géza ja Csaba Szilvayn kanssa vuodesta 2000. Hän toimi Helsingin Juniorijousten kapellimestarina 2010-2011 sekä Helsingin Lapsijouset- ja Viikariorkesterin johdossa 2010-2013. Simojoki on kehittänyt läheisessä yhteistyössä Géza Szilvayn kanssa Colourstrings‐metodiaalttoviululle, kirjasarjasta on julkaistu ensimmäinen osa, Viola ABC.