Orkesteri

Helsingin Juniorijouset (The Helsinki Strings) on maailmanmaineeseen noussut jousiorkesteri, johon kuuluu viitisenkymmentä 10 – 20 -vuotiasta Itä-Helsingin musiikkiopiston ja Sibelius-Akatemian soittajaa. Juniorijousten perustajat (1972) ja pitkäaikaiset johtajat ovat Csaba ja Géza Szilvay, jotka siirtyivät eläkkeelle vuonna 2010. Lukuvuoden 2010 – 2011 Juniorijousia johti Pirkko Simojoki, ja vuosina 2011-2022 Jukka Rantamäki.

Junkkarit

Helsingin Juniorijouset/Helsinki Strings on Itä-Helsingin musiikkiopistossa kehitettyyn Colourstrings-opetukseen perustuvan kolmiportaisen orkesterikoulutuksen huippu, jonne soittajat nousevat Viikariorkesterin ja Helsingin Lapsijouset -orkesterin kautta. Viikareita johtaa Yvonne Frye ja Lapsijousia Jukka Rantamäki.

Helsingin Juniorijouset (The Helsinki Strings)
on tehnyt neljäkymmentä kansainvälisesti kiitettyä äänilevyä Finlandia Records ja Warner Classics -levymerkeille. Juniorijousten yli seitsemästäkymmenestä televisio-ohjelmasta ”Viuluviikarit Musiikkimaassa” -sarja on käänteentekevästi vaikuttanut Suomen musiikkikasvatukseen. Helsingin Juniorijousten jäsenistä on kasvanut satoja ammattimuusikoita – kansainvälisen tason solisteja, kamari- ja orkesterimuusikoita, konserttimestareita, kapellimestareita, jousisoiton opettajia ja muita musiikkialan ammattilaisia.

Kotimaan lisäksi orkesteri on konsertoinut Alankomaissa, Belgiassa, Eestissä, Etelä-Koreassa, Färsaarilla, Hongkongissa, Irlannissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Japanissa, Kanadassa, Kiinassa, Latviassa, Macaossa, Norjassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä, Taiwanissa, Tanskassa, Tshekin tasavallassa, Unkarissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Helsingin Juniorijouset on osoittanut, että syvästi vaikuttava musiikkikasvatus ja korkeatasoinen esittävä taide voidaan yhdistää toisiinsa. Orkesterin konsertti- ja koulutustoiminta on tehnyt tunnetuksi Suomea, suomalaista musiikkia ja jousipedagogiikkaa eri puolilla maailmaa.

Helsingin Juniorijouset kiittää Opetus- ja kulttuuriministeriötä ja monia suomalaisia säätiöitä ja rahastoja sekä yrityksiä, muita yhteisöjä ja yksityishenkilöitä orkesterin toiminnan jatkuvasta tukemisesta. Opetusministeriö on nimennyt Helsingin Juniorijouset ”Suomen Nuori Kulttuurilähettiläs” -ryhmäksi.

HJJ kuva1

Helsingin Juniorijousten aloittama työ jousipedagogiikan kehittämiseksi ja nuoriso-orkesterikulttuurin rakentamiseksi tunnetaan ja sitä arvostetaan kaikkialla maailmassa. Nuorten taiteilijoiden kasvattajat uskovat, että myös lapsisoittajat pystyvät absoluuttisesti mitattavan taiteen luomiseen. Helsingin Juniorijousten konserteilla ja demonstraatioilla on ollut se vaikutus, että monissa maissa lapsiorkesterit, jotka aikaisemmin rikastuttivat pääasiassa koulujuhlien ohjelmistoa, ovat päässeet konserttisalien lavoille tavallaan kuin uutena esiintyjäkategoriana.

Lapset ja nuoret voivat aktiivisesti osallistua kansalliseen kulttuurielämään tulkitessaan omalle henkiselle maailmalleen sopivia, etupäässä kansallisia sävelteoksia. Tässä uraauurtavassa työssä orkesteri odottaa ja pyytääkin apua säveltäjiltä ja päättäjiltä.

Eräs orkesterin tärkeitä päämääriä on innostaa lapsia. Se haluaa toiminnallaan saada vanhemmat, pedagogit ja päättäjät vakuuttuneiksi siitä, että yhteenkuuluvuutta tuntevien soittajien kasvattaminen on taidepedagogiikan tärkein velvollisuus – ei ainoastaan ammatillisesta, vaan kansallisesta ja kansainvälisestäkin näkökulmasta katsoen. Vain yhteisöstä nouseva yksilö voi kehittyä sellaiseksi taiteilijaksi, joka pystyy antamaan taiteensa yhteiskunnalle ja on näin osana taiteen päämäärän täyttymisessä. Zoltán Kodály on sanonut:

”Lahjakkuus ei kuulu omistajalleen yksin, vaan myös muille hänen ympärillään. Mutta lahjakas ihminen voi kokea, etteivät hänen lahjansa vähene, vaikka hän kaksin käsin niitä jakaisi, vaan päin vastoin lisääntyvät.”